Ontstoken tandvlees

Gingivitis

Bloedend tandvlees betekent dat het tandvlees ontstoken is. Andere kenmerken zijn rood, slap en gezwollen tandvlees. Bovendien sluit het tandvlees niet meer strak rondom de tanden en kiezen. Ontstoken tandvlees noemen we gingivitis. Dit komt voor bij ongeveer 50% van de mensen en wordt veroorzaakt door tandplaque.

Tandplaque

Tandplaque is een wit-geel laagje op je tanden dat bestaat uit bacteriën. Omdat in iedere mond zich bacteriën bevinden, groeit er altijd tandplaque op je tanden. Zelfs als je niets zou eten of drinken. Tandplaque gaat snel vastzitten aan de randen van het tandvlees en tussen tanden. Omdat het dezelfde kleur heeft als tanden, is het moeilijk te zien. Je kunt tandplaque verwijderen door te poetsen. Poets je te kort, of met een verkeerde techniek, dan kan er tandplaque op de tanden achterblijven. Deze tandplaque verkalkt tot tandsteen. Tandsteen kun je zelf niet verwijderen.

Parodontitis

Als gingivitis niet op tijd wordt behandeld, gaat dit over in een ontsteking van het kaakbot, parodontitis genaamd. Dit is dus een ontsteking in de fundering van het gebit. Onderzoek toont aan dat 35% van de 20-plussers parodontitis heeft, waarvan 11% een ernstige vorm. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals bacteriën, mondhygiëne, erfelijke belasting, roken, stress, voeding en algehele gezondheidsstatus. Door een ontsteking in het kaakbot trekt het tandvlees zich terug en komen tanden en kiezen los te staan. Hierdoor kunnen ze verloren gaan. Kaakbotontsteking gaat over het algemeen niet gepaard met pijn en blijft dus snel onopgemerkt.

De mondhygiënist is de aangewezen professional om gingivitis en parodontitis in kaart te brengen, te behandelen en stop te zetten. Behandeling bestaat uit intensieve reiniging, eventueel onder verdoving, gevolgd door een uitgebreide poetsinstructie. Doelstelling is een frisse, gezonde mond en op langere termijn het behoud van jouw eigen gebit.

graphic elements
loading